Dengan Rahmat Allah, alhamdulillah..hari ini tergerak hati saya utk melakarkan serba sedikit nukilan hati dan minda kpd teman2=),,setelah hampir beberapa bulan tdk mbuka page ini..terasa rindu utk mewarnainya. Alhamdulillah juga, dgn redha Allah, hari ini genap 3 bulan saya dan suami memegang takhta sebagai suami isteri..insyaAllah sbagai y terus mgharapkan kasih sayang dariNya.

Allah menjadikan fitrah manusia hidup berpasangan, berkasih sayang, Dia juga yang mengurniakan akal utk berfikir, Dia juga yang menciptakan nafsu syahwat. Dia juga Yang menentukan jodoh pertemuan, rezeki, kematian dsb.

Masih ada yang tertanya-tanya…kenapa saya khawin awal?. Khawin? definisi yang saya anggapkan sungguh paling tak familiar di kalangan warga di sini. Ia bagaikan satu fenomena yang asing..apatah lagi buat kami yang menjadi perintis di sini. Suka untuk saya berkongsi perasaan dgn teman2..(bukan utk promosi khawin beramai-ramai ya)..hanya utk membetulkan sesetengah tanggapan. Semua ini kerana NAWAITU..niat di hati saya utk hidup berpasangan, menjadikan medan ini sebagai tapak membina kekuatan dan tarbiyyah dalam diri selain mengubah diri mnjadi y lebih baik.InsyaAllah.

’’SesungguhNya amalan dengan niat, dan bagi setiap individu apa yang diniatkan. sesiapa y hjrahNya kepada allah dan rasul,maka hijrahnya kepada Allah dan rasul. sesiapa yang hijrahnya kerana dunia atau wanita, maka hijrahnya kepada apa yang dia hijrahkan kepadanya’’ (riwayat Bukhori)Terdetik juga di hati saya di saat suami melafazkan akad..perasaan bercampur-baur, namun yang paling saya tidak lupa bila teringatkan sang syaitan yang menangis teresak2 dan kecewa menyaksikan detik itu. Teman..syaitan durjana ini tdk akan putus-putus menyesakkan dada dan iman kita dalam misinya utk menjatuhkan umat Muhammad..dengan kata lain, memesongkan hati kita daripadaNya. Saya dan suami bersyukur, dikurniakan kekuatan utk bermujahadah dikala sebelum alam perkhawinan..Pernah suatu hari,nak dijadikan ceritanya, apabila bermulanya cuti semester, sy ada menyuruh rakan membelikan tiket bas pulang ke KT dan secara kebetulan tiket itu juga sama dengan suami..ingin mengelak dari terjebak dengan masalah hati, saya mengambil usaha dengan menukar tiket bas yang lain.Sy rela ke tempat pembelian tiket di stesen Putra bersama teman setia sy, kacang hijau(Modenas karisma) y sekarang telah di ankut ke KT(huu).akhirnya sy bertemu penyelesaian. Sy gembira dan tenang dengan cara y saya lakukan. Apa yang saya inginkan, sy tidak mahu bertentang mata dgn si dia, takut jika diri ini tersadong d jalan y silap.

Tak lupa juga satu insiden dimana saya baru sahaja pulang dari menempah kad undangan majlis di Pudu..sekali lagi bersama kacang hijau kesayangan saya, sejurus pulang dari Pudu, hajat di hati untuk ke Pasaraya membeli barangan. walaupun cuaca di kala itu hujan lebat,tetapi sy tetap berdegil untuk ke sana. Dan hasilnya, kain y dipakai koyak rabak tambah lagi dgn ’minimal bleeding’ di beberapa bhgn. saya mengalami kemalangan kecil akibat jalan yang licin dan bertakung dengan air hujan. masyaAllah.. Mmg sedih mengenangkan saat itu..tetapi Allah sentiasa ada bersama sy. Mgkin dia ingin mengingatkan sy, Allah yang menentukan saya hanya mempu merancang. Apa yang sy ingin tekankan, tidak perlulah sy membawa bakal suami bersama utk menempah kad undangan sedangkan sy yakin sy boleh melakukannya sendiri. Dan sy rasa sy mampu melakukannya tanpa si dia. sedangkan si dia masih belum HALAL bagi sy, mengapa saya harus ke sana ke mari dgnnya? Sy yakin cara itu akan membuatkan sy tdk selesa dan menggugat keimanan sy. Dan y paling penting, sy tahu Allah sedang memerhatikan sy dan Dia tidak suka jika sy berbuat sedemikian. Kerana dengan hanya pandangan mata, berjuta2 bisikan boleh menusuk ke hati kita sahabat2..dan bisikan itulah y melalaikan hati dan membuat hati kita mati dariNya. Mahukah kamu jauh dengan Pencipta kamu?’’Wahai anak cucu Adam, sesungguhnya Kami telah menyediakan pakaian untuk menutupi auratmu dan untuk perhiasan bagimu. Tetapi, pakaian TAQWA, itulah yang lebih baik. Demikianlah sebagai tanda kekuasaan Allah, mudah-mudahan mereka ingat’’(7:26)


Begitu juga dgn teman2..bagi yang sudah memiliki pasangan hidup masing, anda mempunyai cara dan peluang melakukannya. Mengapa biarkan diri dibelenggu hidup dengan dosa? Bagi wanita, mengapa berani bertemu si dia? tidak malukah kamu sebagai seorang wanita muslim yang menutup aurat(mungkin), keluar berduaan dengan lelaki y haram bagimu? bagi lelaki pula, mengapa biarkan anda dibelenggu hidup dgn fitnah yang paling besar bg anda..? kamu ke surau, mengucap khalimah syahadah, bibir sibuk berzikir dan mengalunkan ayat al-Quran, memakai kopiah dan kain pelikat,sudah cukup sifat sbg muslim (scr fizikalnya)..mungkinkah kecundang?

Bagi y sudah mempunyai pilihan hati, dugaan sebelum alam perkhawinan benar-benar dasyat. teramatlah dasyatnya sehingga sy dan suami juga pernah kecundang. Mesti ada penyelesaiannya, selagi kita masih gagah melawan. Kamu kecundang? jika ya..maka teruslah bangkit bertaubat memohon keampunan dariNya. MUJAHADAH itu jalan y paling tepat..hukum Allah tetap hukum! kita wajib mematuhiNya. Usah terlalu mementingkan perasaan sendiri, tetapi ’perasaan’ Dia tidak kamu jaga...berdoalah..mohon ampunanNya. Teman, saya sayangkan kamu. Ambillah mana yang baik, dan y lain renung2kan. Dewasa ini mematangkan kita, sy yakin anda mampu mengubahnya. Islam itu mulia, muliakanlah ia dengan peribadi kita. Nukilan ini tiada kene mengena dengan yang hidup,tidak bertuju pd sesiapa. Smga dapat mnjadi iktibar dan peringatan buat kita bersama=)’Ya Allah..Yang menjadikan kami, jadikanlah kami umatMu yag taat dan bertaqwa padaMu. Ya Allah yang Maha Kuat..Kuatkanlah hati kami melawan arus noda dunia yang kian mencengkam hati hambaMu ini..Ya Allah Yang maha Pengasih, kasihkanlah diri kami dan kurniakan kasih sayang utk kami kasihkan pd orang y kami sayangi. Ya Allah Yang Maha Mengetahui..kurniakan kami jodoh yang baik, hidup yang berguna serta tetapkanlah hati kami dalam agamaMu..semoga Engkau mengampunkan kami atas segala kesalahan kami yang kami lakukan..ameen ya Rabb’